A viña en Ibias

"En las tierras formadas por los depósitos de las minas romanas en busca del preciado oro y en las laderas de los márgenes del río Ibias, con el impulso de los monjes benedictinos de Corias, se establecieron viñas cuya tradición llega hasta nuestros días.
Vinos que aprovechando el suelo de sustrato pizarroso, con tamiz arenoso y el punto de acidez necesario, combinado con el sol que generoso ilumina en la época estival todo el valle de Ibias, da lugar a este "nuevo oro" en forma de caldos suaves y aromáticos, que no procede de las entrañas de la tierra pero que igualmente recompensa el trabajo esforzado de esta viticultura en montaña".


A orixe máis probable dos viñedos en Ibias pódese asociar al establecemento del convento de Corias, aló polo século XI. Pode incluso que se deba á extensión das ordes monásticas no reino de Asturias, como consecuencia directa da invasión musulmana a principios del século VIII, i hai quen apunta á época romana. Seña como fose, el caso é que os viñedos en Ibias forman parte da súa idiosincrasia, da súa tradición máis secular. Ese traballo, case diario, tá permanentemente nas conversaciois dos ibienses: ¿Xa podache?" ,"¿Vas vendimar?" ,"Este ano si que e bon o viño", etc. É un labor rural que ten algún tipo de actividá a lo largo de todo el ano, primeiro na viña ia despois na bodega.

Non hai lugar de Ibias, xa seña da conca del noso río ou da del Navia, que, situado por debaxo dos 500 m de altura, non teña a súa zona de viñas. Son especialmente famosas as de Marentes, A Pena del Corvo, Ouría, etc. Vilardecendias é el último lugar río arriba que ten relación col viño.

As viñas acostuman tar plantadas a media ladeira, con fortes pendentes i orientadas al ocaso ou al sur; son de pequena extensión e imposibles de mecanizar. A formación é xeralmente en copa, a diferencia de Cangas, onde abundan as viñas en espaldeira, i a distribución das plantas, aló onde se podía, é en zigzag. El feito de que tradicionalmente non se utilizara a espaldeira como formación das plantas de viño, dá idea de lo realmente autóctono da explotación da viña en Ibias. A esto podemos unir máis variedades de formación como as parras i os galleiros que, en Asturias, son utilizados unicamente neste vale.

A clase máis abundante entre as tintas é el Mencín i entre as blancas, con menor superficie de cultivo que aquelas, a máis representativa é el Blanco Verdín.

Os terreos son de orixe loseña, con poucos finos, el que os fai mui drenantes, lixeiramente ácidos ia con pouca materia orgánica.

Debido a lo abrupto del terreo, á despoblación ou al avellentamento, a extensión del viñedo viuse ir a menos drasticamente desde mediados del século XX. Hoi é un simple reflexo del que foi en tempos pasados. Inda así, nos últimos anos, realizáronse plantaciois interesantes con formación en espaldeira, maior extensión da viña ia, sobre todo, mecanizables, coa variedá estrela Blanco Verdín.

No ano 1958 Julio Antonio Fernández Lamuño fizo un informe sobre os concellos de Ibias ia Degaña, del que podemos tirar algúas notas sobre a explotación del viñedo cando en Ibias había 5.650 parroquianos.

Bodega Viña Cuedo
Parallax La viña en Ibias
Bodega Viña Cuedo

"Capital importancia dentro de la economía del concejo ibiense, posee la viña. El vino que produce es consumido todo dentro del término municipal […]; pero no constituye artículo de exportación. Pero la atención del viñedo y la industria del vino da vida a un conjunto de actividades que, en el orden agrícola, poseen la más alta importancia.

Ésta queda reflejada suficientemente en estas breves cifras: número de cepas existente: 410.000; vino que se produce en año normal: 200.000 litros (la superficie de las viñas es de unas 140 hectáreas)".

Esta cifra talvez seña un pouco elevada; outras fontes, como Huetz de Lems, calculan pra esa data sobre 110 hectáreas.

"Las viñas se ven siempre dispuestas en laderas conquistadas al monte, bien abrigadas de los vientos del norte; generalmente muy pendientes, con suelo cascajoso, de pizarra predominante, con escasa capa de tierra; y siempre en la parte baja de las vaguadas, de suerte que pueblos como Boiro, San Clemente, Cadagayoso o Seroiro, y tantos otros, poseen sus viñas muy por debajo del propio pueblo"

Poden resultar interesantes estas notas económicas sobre a explotación del viñedo de Fernández Lamuño:

"La distancia entre cepa y cepa oscila alrededor de 1,20 y 1,50 metros. […] [unas] 7.000 plantas por hectárea.

Para la zona de Cecos-San Antolín-Marentes la producción media, en un año normal, es de 10.500 kilogramos de uva que traducido a vino supone 5.250 litros, más […] 96 litros de orujo entre el 30 y el 50 por ciento de riqueza alcohólica.

[…] Como promedio de producción por cepa puede aceptarse el de cuatro kilogramos por planta. […] Son normales producciones de 160 feixes por hectárea, es decir, […] 8.000 kilogramos de uva por hectárea en las viñas no especiales"

El cálculo económico que aporta Fernández Lamuño, dúa viña real nas inmediaciois de Santo Antolín, dice que cúa produción de 9.000 kilogramos de uva por hectárea obteinse 4.250 litros de viño (a 5 pesetas/litro) ia 112 litros de augardente (a 20 pesetas), que fain un total de 22.240 pesetas. Os gastos que xustifica pra esa produción ascenden a 11.206 pesetas, que supoin un beneficio de 11.034 pesetas.

Tempos pasados que nunca volverán, pero que nos dan úa idea da relación de Ibias i as súas xentes coa viña.